Echografie

Echografie hond

Echo van de buik

In tegenstelling tot röntgenfoto’s, is de echo uitermate geschikt om ‘weke delen’ te beoordelen. Tijdens een echografie van de buik worden de verschillende organen in de buik in beeld gebracht en wordt er gekeken naar de grootte, vorm, ligging en structuur hiervan. Dit gebeurt door middel van (ultrasone) geluidsgolven die worden uitgezonden en terug opgevangen met een ‘probe’.

Indien er afwijkingen worden gevonden bij de echo kan er eventueel een echogeleid biopt genomen worden. Door middel van een dunne naald zuigen we wat cellen vanuit het orgaan. Deze cellen worden dan verder onderzocht in het laboratorium.

Een echografisch onderzoek is in de meeste gevallen uit te voeren zonder sedatie of narcose. De buik van de hond of kat wordt geschoren en uw hond of kat krijgt wat gel op de buik. Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt gemiddeld een half uur. Daarna wordt de uitslag met u doorsproken.

Dierenarts maakt een echo bij een grijze poes

Een hond waar echografie wordt uitgevoerd

Echo van het hart

Een echografie van het hart geeft ons inzicht in de anatomie van het hart. Door middel van geluidsgolven wordt er in het hart gekeken en zijn we in staat om alle onderdelen van het hart te beoordelen. Ook kunnen we de stroomsnelheid en stroomrichting van het bloed onderzoeken. Zo kunnen we eventuele afwijkingen in hartkleppen, de hartspier, het hartzakje en de grote bloedvaten opsporen.

Voor een hartecho hoeft uw huisdier vaak niet onder narcose. Er wordt links en rechts op de borst een stukje geschoren en natgemaakt. Uw hond of kat wordt op zijn of haar zij gelegd op een speciale echotafel. Met een probe met echogel kijken we dan door de huid heen naar het hart. Door middel van clipjes wordt het hartritme tijdens de echo gemeten. Het onderzoek duurt gemiddeld een half uur. Daarna worden de beelden beoordeeld en de uitslag met u doorgesproken.

Een hond waar echografie wordt uitgevoerd

Adres
Van de Reijtstraat 21
4814 NE Breda
Route
Openingstijden
Ma t/m vr: 8:00 - 19:00 uur
Zaterdag: 8:00 - 12:00 uur

Ons team

Dierenkliniek Breda heeft een enthousiast team van dierenartsen en paraveterinairen voor u klaar staan. Zij zijn zeer toegewijd en ervaren op hun vakgebied. Bij Dierenkliniek in Breda staat de aandacht voor uw dier centraal.

Dierenkliniek Breda team

Wat vinden baasjes van onze kliniek?


Gemiddelde waardering: 4,7