Uw hond castreren

Hoe gebeurt een castratie bij onze kliniek?

  • Alle operaties gebeuren (meestal) in de ochtend.

  • Uw hond wordt opgenomen op onze kliniek.

  • Voor de operatie onderzoekt de dierenarts uw huisdier en controleert de algemene gezondheidstoestand. De dierenarts luistert naar het hart van uw hond.

  • Als uw hond gezond is, zal uw hond onder narcose worden gebracht. Uw hond krijgt een slaapmiddel via het bloedvat. Uw hond krijgt ook een infuus en pijnstilling.

  • Uw hond wordt slaperig en een buis in de keel. Via de buis in de keel blijft uw hond goed slapen door gasanesthesie.

  • De ademhaling en het hart wordt tijdens de operatie continu bewaakt.

  • De castratie gebeurt bij een reu via een kleine snede voor de balzak.

  • De twee teelballen worden via een kleine snede verwijderd.

  • Na de operatie blijft uw hond op onze kliniek tot hij voldoende wakker is en het veilig is om hem naar huis te laten gaan.

  • U mag uw hond vaak in de namiddag weer op afspraak komen halen.

Wanneer castreren?

De reu is gemiddeld tussen 6 en 9 maanden geslachtsrijp.

Voor een castratie dient u telefonisch een afspraak te maken.

U krijgt via mail een afspraakbevestiging met uitleg over de operatie en een narcose-brief. In de brief staan vragen over de voorgeschiedenis van uw hond, zoals bijvoorbeeld of uw hond een allergie heeft, medicatie neemt, ooit al onder narcose is gebracht etc. Wij vragen u om deze brief ingevuld mee te nemen wanneer u uw hond brengt voor castratie.

Algemene informatie castratie

Bij thuiskomst na de operatie:

  • Bij thuiskomst kan het zijn dat uw hond wat rustiger dan als anders.

  • Hij mag drinken en op het einde van de avond een kleine portie eten. Uw hond is lange tijd nuchter geweest, dus liever geen te grote portie geven aangezien hij dan kan gaan braken.

  • Door de narcose kan de temperatuur wat dalen, dus dient uw hond een warm plekje te krijgen.

  • Het beste houdt u uw hond nog een drietal dagen rustig en laat u uw hond aan de lijn uit.

  • Na 10 dagen verwachten wij u op controle, zodat we kunnen beoordelen of alles in orde en goed genezen is.

Wanneer WEL castreren?

De reu is gemiddeld tussen 6 en 9 maanden geslachtsrijp. Soms besluiten eigenaars toch om hun reu te castreren wegens bezit van meerdere honden, rangordeproblemen en/of wegens gedragsproblemen.

Op latere leeftijd kan onder invloed van hormonen een goedaardige vergroting van de prostaat optreden, waardoor uw hond soms iets moeilijker kan poepen of moeilijker plast (soms zie je ook bloeddruppeltjes uit de penis komen, onafhankelijk van het urineren). Dit kan met medicijnen onderdrukt worden, maar met een castratie wordt dit probleem definitief opgelost. Ook bij aanwezigheid van testikeltumoren, peri-anaalklier tumoren of een peri-anale hernia wordt aangeraden om uw reu te castreren.

Andere optie?

Indien u nog twijfelt om uw reu te laten castreren dan is chemische castratie een optie. Hierbij wordt een implantaat van rijstkorrel grootte onder de huid geplaatst door middel van een naald. Hiervoor hoeft uw hond niet onder narcose.

Doorgaans werkt dit implantaat 6 tot ongeveer 12 maanden, afhankelijk van de dosering. Met een chemische castratie kunt u dus beoordelen of het gewenste effect behaald wordt. Voor meer informatie kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Adres
Van de Reijtstraat 21
4814 NE Breda
Route
Openingstijden
Ma t/m vr: 8:00 - 19:00 uur
Zaterdag: 8:00 - 12:00 uur

Ons team

Dierenkliniek Breda heeft een enthousiast team van dierenartsen en paraveterinairen voor u klaar staan. Zij zijn zeer toegewijd en ervaren op hun vakgebied. Bij Dierenkliniek in Breda staat de aandacht voor uw dier centraal.

Dierenkliniek Breda team

Wat vinden baasjes van onze kliniek?


Gemiddelde waardering: 4,7