Tandheelkunde voor uw hond

Tandheelkunde hond

Het gebit

Bij een pup zien we op drie weken leeftijd de eerste tanden doorbreken. Eerst komen de snijtanden door (op 3 tot 4 weken leeftijd), daarna de hoektanden (op 3 tot 5 weken leeftijd) en als laatste de kiezen (op 4 tot 12 weken leeftijd). Het melkgebit van de hond bestaat uit 28 tanden. De onderkaak bevat 6 snijtanden, 2 hoektanden en 6 kiezen. De bovenkaak bevat ook 6 snijtanden, 2 hoektanden en 6 kiezen.

Op drie maanden leeftijd wordt het melkgebit vervangen door een permanent gebit. Ook hier wisselen de snijtanden als eerste (op 3 tot 5 maanden leeftijd), dan de hoektanden (op 5 tot 7 maanden leeftijd), en dan de kiezen (op 4 tot 6 maanden leeftijd).

Het volwassen gebit van een hond bestaat dus uit 42 tanden. De onderkaak bevat 6 snijtanden, 2 hoektanden, 14 kiezen. De bovenkaak bevat 6 snijtanden, 2 hoektanden, 12 kiezen.

Bij elke hond die op consult komt wordt ook de mondholte onderzocht. Het is best moeilijk voor de eigenaar om de bek te controleren, waardoor afwijkingen in de mondholte vaak pas bij de dierenarts opgemerkt worden. De stand van de tanden, de tanden zelf, het tandvlees, de tong en het verhemelte worden beoordeeld. Processen in de mond, zoals ontstekingen, tumoren, vreemde voorwerpen, voedselresten, zweren, kunnen we zo onderkennen.

Dierenarts bekijkt gebit van hond

Het gebit van een hond word nagekeken

Gebit hond behandeling

Tandenpoetsen, ook voor uw hond

Honden kunnen door slechte gebitsverzorging veel problemen ervaren. Net als bij mensen kunnen ze tandplak en tandsteen krijgen. Dit kan weer leiden tot tandvleesontstekingen, gaatjes, losstaande tanden en bacteriën die via de bloedbaan schade aan de nieren en het hart veroorzaken.

Een slecht gebit geeft bovendien bij honden PIJN. Wanneer honden pijn hebben zult u dit als eigenaar minder merken, omdat ons huisdier altijd zal proberen te blijven eten. Dit is een natuurlijk instinct. Uw hond weet automatisch dat ze zwak worden als ze niet eten. Dus als uw hond nog eet wil dat niet zeggen dat hij of zij geen pijn heeft!

Voorkomen is beter dan genezen
Belangrijk is natuurlijk om tand- en tandvleesproblemen te voorkomen. Veel gebitsproblemen bij honden zijn eenvoudig te voorkomen door een goede dagelijkse gebitsverzorging. Deze kan worden uitgevoerd met behulp van een tandenborstel of tandendoekje met eventueel speciale hondentandpasta. Gebruik GEEN tandenpasta voor mensen: hier zit teveel fluoride in. Voor huisdieren die het tandenpoetsen absoluut niet toelaten zijn er ook alternatieven zoals mondwater voor de hond, speciale niet vette kauwstaven of een speciaal dieet. Deze alternatieven kunnen goed poetsen echter niet compleet vervangen. Dagelijks poetsen blijft nog altijd de beste manier om het gebit van uw hond gezond te houden.

Bel gerust met onze kliniek als u vragen heeft over de gebitsverzorging van uw huisdier. U kunt bij ons een afspraak maken voor een gebitscontrole en uitleg over hoe u het beste de tanden gezond kan houden.

Tandsteen en tandvleesontstekingen

Tandplak is een dun laagje dat dagelijks op de tanden wordt afgezet; het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Indien de plak niet dagelijks verwijderd wordt, verkalkt dit en wordt er tandsteen gevormd. Tandsteen bevindt zich op en tussen de tanden, maar kan ook net onder het tandvlees zetten.

Tandplak geeft aanleiding tot tandvleesontstekingen. Het tandvlees is gezwollen, rood en bloedt sneller. Indien uw hond tandsteen en een tandvleesontsteking heeft, is het aangeraden om dit te behandelen. De tanden worden onder narcose gereinigd en gepolijst. Alle tanden worden gecontroleerd op afwijkingen en als het nodig is worden er dentale röntgenfoto’s gemaakt om de wortels te beoordelen. Losse of afwijkende tanden worden in overleg met de eigenaar getrokken. Een hond kan prima eten en leven met minder of, bij ernstige aandoeningen, soms zelfs geen tanden. Dit is namelijk veel prettiger dan eten met tanden die pijn doen.

Onbehandelde tandaanplak en tandvleesontstekingen kunnen op termijn aanleiding geven tot een chronische ontsteking. Dan kunnen tanden, bevestiging van tanden in het botweefsel van de kaak, de kaak zelf en het tandvlees ernstig aangetast worden. In dit stadium heeft uw hond veel pijn in de mond. Typisch zien we dan dat honden niet echt meer willen eten, voedsel laten vallen en erg stinken uit de mond. Ook kan uw hond door de ontsteking  ziek worden en  koorts krijgen, dit gebeurt wanneer de bacteriën in de bloedbaan terecht komen.

Zeker bij hart –en nierpatiënten moeten we extra voorzichtig zijn op gebitsproblemen en dit tijdig behandelen.

Afslijten van de tanden

Sommige honden spelen graag met stenen, tennisballen of stokken; terwijl andere honden graag kauwen op de tralies van de bench of op een hondenketting. Indien dit vaak genoeg gedaan wordt, zal er bij deze honden snel slijtage van de tanden optreden.

Als het wortelkanaal bloot komt te liggen ontstaat er een ontsteking en infectie van het wortelkanaal. De tand zal afsterven. Hier moeten we iets aan doen aangezien het zeer pijnlijk is.

Bij onze kliniek kunnen we uw hond onder narcose brengen zodat we een uitgebreide mondinspectie kunnen doen. Dan worden er dentale röntgenfoto’s gemaakt van de tanden die afgesleten (of afwijkend) zijn. Bij een open verbinding tussen de buitenwereld en het wortelkanaal, adviseren we om de tand te behandelen.

Adres
Van de Reijtstraat 21
4814 NE Breda
Route
Openingstijden
Ma t/m vr: 8:00 - 19:00 uur
Zaterdag: 8:00 - 12:00 uur

Ons team

Dierenkliniek Breda heeft een enthousiast team van dierenartsen en paraveterinairen voor u klaar staan. Zij zijn zeer toegewijd en ervaren op hun vakgebied. Bij Dierenkliniek in Breda staat de aandacht voor uw dier centraal.

Dierenkliniek Breda team

Wat vinden baasjes van onze kliniek?


Gemiddelde waardering: 4,7