Cardiologie voor uw hond

Bruin witte puppy

Cardiologie

Cardiologie is de discipline binnen de diergeneeskunde die zich met het hart bezighoudt.

Hartproblemen kunnen, net als bij mensen, ook bij honden voorkomen. Uw huisdier kan ook last krijgen van hartritmestoornissen, een bijgeluid op het hart (ook wel souffle of hartruis genoemd), een te hoge of juist te lage hartfrequentie.

Indien dit problemen geeft voor uw huisdier zou u kunnen merken dat hij of zij gaat hoesten, minder uithoudingsvermogen heeft, sneller ademt of misschien zelfs wel flauwvalt. Echter, soms merkt u helemaal niets en weet u niet dat uw huisdier dit heeft. Vaak ontdekken we dit bij een klinisch onderzoek, bijvoorbeeld wanneer u op consult bent voor de jaarlijkse enting.

Niet elke hond met een hartritmestoornis of hartruis wordt ook meteen hartpatiënt. Soms is het wel verstandig om dit risico verder te onderzoeken. Afhankelijk van welk probleem aanwezig is, kan er eventueel verder onderzoek geadviseerd worden zoals bijvoorbeeld een hartecho, röntgenfoto, bloedonderzoek, bloeddrukmeting of ECG.

Aangeboren afwijkingen

Helaas komen er bij honden en katten ook regelmatig aangeboren hartafwijkingen voor. Voorbeelden hiervan zijn:

Aortastenose
Dit is een vernauwing van de hoofdslagader van het lichaam. Deze vernauwing bevindt zich op de plaats waar deze arterie het hart verlaat.

Pulmonalisstenose
Dit is een vernauwing van de longslagader. Ook deze vernauwing begint ter hoogte van de uitgang van deze arterie uit het hart.

Persisterende ductus arteriosus (PDA) ofwel ductus van Botalli
Hierbij is er een bloedvat tussen de aorta (hoofdslagader) en longslagader open gebleven na de geboorte. Normaal zou dit bloedvat zich vlak na de geboorte moeten sluiten. Bij een PDA is de doorbloeding van het lijf ontregeld en gaat er teveel bloed naar de longen. Zuurstofrijk bloed van de aorta mengt zich met zuurstofarm bloed van de longslagader.

Ventrikel septum defect
Hierbij is er een verbinding tussen de kamers van het hart.

Atriaal septum defect
Hierbij is er een verbinding tussen de voorkamers van het hart.

Deze aangeboren afwijkingen hebben allemaal een verschillende behandeling en prognose. Door middel van een echo kan er gekeken worden of uw pup of kitten een aangeboren afwijking heeft. Sommige aandoeningen zijn vrij mild en geven geen problemen. Andere aandoeningen kunnen snel verslechteren en vragen een adequate behandeling. Onze dierenarts kan u hierover informeren. Bij een persisterende ductus arteriosis bijvoorbeeld is het van belang dat we dit bloedvat sluiten door middel van chirurgie of een coil.

Klepdefecten

Myxomateuze klepdegeneratie is de meest voorkomende hartaandoening. Hierbij worden de kleppen tussen de voorkamers en de kamers van het hart aangetast. Of de kleppen tussen de kamers en de grote bloedvaten die uit het hart gaan. Hierdoor kan er een lekkage van bloed door de kleppen heen ontstaan. Zowel de linker- als de rechterkant van het hart kunnen aangetast worden.

Het meeste voorkomend is aantasting van de mitralisklep ter hoogte van de linkerzijde van het hart. Dit zien we het vaakst bij oudere honden van kleine rassen, bv. Cavalier King Charles spaniël en teckel.

Op het moment dat we een klepprobleem vermoeden/diagnosticeren, is het belangrijk om te weten of uw hond al echt hartpatiënt is of op dit moment nog nergens last van heeft. Door een afwijkende/lekkende klep kan er namelijk bloed de verkeerde kant opstromen en in het hart blijven staan. In het begin geeft dit misschien geen problemen, maar op termijn kan er vocht uit de bloedvaten treden omdat het bloed minder gemakkelijk naar het hart toe stroomt. Afhankelijk van welke kant van het hart is aangetast, kan dit vocht in de buikholte of borstholte komen. Daardoor kan uw huisdier bijvoorbeeld sneller moe zijn, hoesten of benauwder worden. Dan is uw hond echt hartpatiënt.

Als uw huisdier al echt hartpatiënt is (er is hartfalen aanwezig) moeten we zo snel mogelijk een goede behandeling instellen. Kleptransplantaties zijn helaas nog geen standaard optie in de diergeneeskunde. Met de juiste medicatie en adviezen wordt de levensduur en levenskwaliteit van uw hond verbeterd. Intensieve Monitoring van de hartpatiënt wordt geadviseerd.

Indien uw huisdier nog geen hartpatiënt is, wordt regelmatige monitoring geadviseerd om eventuele problemen in de toekomst zo snel mogelijk op te sporen en eventueel tijdig te behandelen. Aan de hand van de grootte van het hart kunnen we bijvoorbeeld vaak inschatten of uw hond een vergroot risico loopt om deze problemen op korte termijn te ontwikkelen.

Hoe eerder we dit ontdekken, hoe sneller we een adequate behandeling in kunnen stellen om de levensduur en levenskwaliteit van uw huisdier te verbeteren.

Spierproblemen

Dilatoire cardiomyopathie (DCM) is een andere vaak voorkomende hartaandoening. Hierbij is er een afwijking in de hartspier waardoor deze niet meer goed samen kan trekken. Door minder krachtige contracties kan het bloed minder goed uit het hart weggepompt worden. Het hart vergroot en de spierwand van het hart wordt dun. Ook kunnen er ritmestoornissen ontstaan.

Dilatoire cardiomyopathie zien we meer bij honden van grote rassen zoals de Ierse wolfshond, Deense dog, boxers en dobermanns. Beide kanten van het hart kunnen aangetast worden. Bij deze aandoening horen we vaak geen hartruis. Klachten die u zou kunnen zien bij uw huisdier zijn bijvoorbeeld lethargie, gewichtsverlies/afvallen, flauwvallen (syncope) en verminderd uithoudingsvermogen.

Bij verdenking van DCM kunnen we dit verder onderzoeken. Dit gebeurt vooral door middel van echo en ECG. Soms is ook een röntgenfoto of bloedonderzoek nodig. Bij opsporing van deze aandoening in een vroeg stadium, dus nog voor er klachten zijn, kan door medicatie de levenskwaliteit en levensduur vaak verlengd worden. Ook als uw huisdier al klachten heeft, kunnen we deze meestal met de juiste therapie en aanpassing van de levensstijl ondersteunen.

Pericardovervulling = vochtophopingen in het hartzakje

Sommige honden kunnen plotseling vochtophopingen krijgen in het hartzakje. Hierdoor wordt er druk uitgeoefend op het hart en kan het hart niet goed meer functioneren. Deze dieren worden vaak ineens ernstig ziek en kunnen ritmestoornissen krijgen.

De oorzaak van deze aandoening is niet altijd makkelijk te achterhalen. Soms zien we dat het door een tumor of een infectie komt. Door middel van een echo en ECG kan deze aandoening, en haar effect op het hart, aangetoond worden.

De prognose is erg verschillend. Als de oorzaak van het vocht een tumor is, dan is de prognose somber. Indien er geen onderliggende tumor gevonden wordt, kan het hartzakje aangeprikt worden. Het vocht wordt dan uit het hartzakje gezogen zodat de druk op het hart verminderd wordt. Soms is het probleem hiermee opgelost, maar zo nu en dan komt het ook weer terug en is een uitgebreidere ingreep nodig om uw huisdier te kunnen redden.

Hartworm (dirofilaria immitis)

Hartworm is een aandoening die gelukkig (nog) niet in Nederland voorkomt, maar wel de landen om ons heen. Zo zien we het in Zuid-Europa (eigenlijk al vanaf Parijs), delen van Afrika, Amerika, Australië etc…. We moeten er dus wel rekening mee houden, omdat we onze honden steeds vaker meenemen op vakantie naar deze landen. Ook het importeren van honden uit bijvoorbeeld Spanje, kan de ziekte naar nederland brengen.

Hartworm is een parasiet die overgedragen wordt door muggen. De mug steekt uw hond en de parasiet komt in zijn of haar lichaam. Deze worm ontwikkelt zich dan verder in de longslagader nabij het hart.

De worm kan een groot probleem vormen voor uw hond doordat ze de bloedvaten gaan verstoppen. Het eerste teken wat u bij uw hond kunt zien is hoesten. We kunnen hartworm aantonen door middel van een bloedtest. Ook kan een echo en röntgenfoto verder inzicht geven in de schade aan het hart en de longen.

De behandeling van hartworm is intensief en niet zonder risico’s. Daarom is een goede bescherming het beste dat u kunt doen. Door afhankelijk van uw vakantieschema uw hond op bepaalde tijden te behandelen kunnen we voorkomen dat hij of zij de worm krijgt. Vraag gerust verdere informatie hierover aan onze dierenartsen of assistentes.

Adres
Van de Reijtstraat 21
4814 NE Breda
Route
Openingstijden
Ma t/m vr: 8:00 - 19:00 uur
Zaterdag: 8:00 - 12:00 uur

Ons team

Dierenkliniek Breda heeft een enthousiast team van dierenartsen en paraveterinairen voor u klaar staan. Zij zijn zeer toegewijd en ervaren op hun vakgebied. Bij Dierenkliniek in Breda staat de aandacht voor uw dier centraal.

Dierenkliniek Breda team

Wat vinden baasjes van onze kliniek?


Gemiddelde waardering: 4,7