Paramyxovirus

Paramyxovirus bij duiven

PPMV (Pigeon Paramyxovirus) is, evenals New Castle Disease bij pluimvee, een paramyxo type 1 virus. De infectie wordt overgedragen via de luchtwegen, ontlasting of door middel van contact. Duiven kunnen kippen niet besmetten. De klachten zijn o.a. zenuwverschijnselen (draaien met de kop), diarree, veel drinken, soms veerverandering en sterfte. Om 50% meer overlevingskans te creëren, bestaat de behandeling uit zo snel mogelijk (her)vaccineren van alle duiven, ook de reeds aangetaste, en uit het geven van een antibioticakuur en elektrolyten. Duiven kunnen preventief worden  ingeënt. Voor wedstrijden en tentoonstellingen is inenten wettelijk verplicht.

Paratyfus

Paratyfus bij duiven

De infectie wordt overgedragen door ontlasting of oraal via drink- en voerbakken. De klachten zijn o.a. minder eten, vermageren, mank lopen, scheefvliegen, bloedpennen, bulten op de gewrichten en sterfte. Behandelen met een antibioticakuur en wanneer dit niet meer mogelijk is: euthanasie.

Trichomonas

Trichomonas

Trichomonas word ook wel ‘t geel genoemd. Het is een eencellig micro-organisme dat wordt overgedragen via drink- of badwater. De klachten zijn o.a. slechte vluchtprestaties, gele massa rond de neus, bek en in de keel. Behandelen met een antibioticakuur.

Legnood

Legnood

Problemen met ei leggen. Klachten zijn o.a. benauwdheid, vermageren en meestal kun je voelen waar het ei zit. Dit kan worden behandeld door olie in de cloaca te brengen en het ei langzaam eruit te masseren of door het ei operatief te verwijderen.

PBFD-virus

PBFD-virus

Psittacine Beak and Feather Disease komt vooral voor bij (jonge) kromsnavel vogels. Het wordt overgedragen door verenstof, ontlasting en kropklieren. De klachten zijn o.a. afwijkende veren, verenverlies, gewichtsverlies, snavelvervorming en sterfte. Er is geen behandeling mogelijk. Als de klachten ernstig worden dan wordt euthanasie toegepast. Kanaries en dwergpapegaaien kunnen genezen maar blijven drager van het virus.

Polyomavirus

Polyomavirus

Komt vooral voor bij de jonge vogels; volwassen vogels kunnen drager zijn. Het wordt overgedragen door huidschilfers, verenstof en ontlasting. De klachten zijn (meestal) diarree, verminderde eetlust, bloedingen onder de huid, acute sterfte. Er is geen behandeling mogelijk.

Psittacosa (Chlamydia)

Psittacosa (Chlamydia)

Psittacosa wordt ook wel papegaaienziekte genoemd. Het wordt overgedragen door verenstof, speeksel en bloedzuigende parasieten. De klachten zijn verminderde eetlust, uitdroging, diarree en ontsteking van oog- en neusslijmvliezen. Behandelen met een antibioticakuur. Kan ook bij mensen een gevaar voor de gezondheid opleveren.

Pacheco-virus

Pacheco-virus

De Pacheco ziekte wordt veroorzaakt door een  herpesvirus. Het virus kan verborgen in een vogel aanwezig zijn (de vogel is niet ziek). Echter wanneer aanwezigheid van het virus leidt tot ziekteverschijnselen, vaak na een stresssituatie, is een infectie met het Pacheco-virus dodelijk. Eerste symptomen van de ziekte zijn de klachten zoals sufheid, bol zitten, vermageren, braken, bloederige diarree, vervormde veren en gele ontlasting. Er is geen behandeling mogelijk.