Specialisme

Honden

Oogheelkunde

Cataract

Cataract (of grijze staar) is de vertroebeling van de lens en/of het lenskapsel en kan in sommige gevallen evolueren naar blindheid. Deze aandoening kan aangeboren of verworven zijn.

Er zijn verschillende oorzaken voor het optreden van cataract:

 • Erfelijke cataract treedt meestal op bij dieren van jonge tot middelbare leeftijd. Een groot aantal rassen zijn gepredisponeerd, zoals de Cavalier King Charles, Golden Retriever en de West Highland White Terriër.
 • Aangeboren cataract kan gelijktijdig optreden met andere oogafwijkingen.
 • Diabetes cataract ontstaat bij honden met suikerziekte. Uw hond zal in korte tijd last krijgen van staar, maar zal hierbij ook nog andere klachten vertonen (zoals veel drinken en veel plassen).
 • Traumatisch cataract ontstaat bijvoorbeeld door het binnendringen van een vreemd voorwerp in het oog.
 • Stralingscataract treedt op bij overmatige bestraling, bijvoorbeeld UV-stralen.
 • Ontstekingscataract kan ontstaan ten gevolge van een erge oogontsteking.
 • Voedingscataract ontstaat ten gevolge van bepaalde voedingsstoffen.
 • Toxisch cataract ontstaat ten gevolge van bepaalde giftige stoffen.
 • Fysiologisch cataract: lensvertroebeling bij oudere dieren.

Cataract kan chirurgisch behandeld worden. Dit gebeurt bij een oogspecialist. Er wordt alleen chirurgisch ingegrepen als de hond in een goede gezondheidstoestand is en als er geen bijkomende oogproblemen aanwezig zijn.

Honden met erfelijk cataract dienen uit de fok te worden geweerd en ook de ouderdieren zijn niet geschikt voor de fok. Het is namelijk een autosomaal recessieve aandoening, dit wil zeggen dat uw hond de aandoening zal krijgen als beide ouderdieren drager zijn en het betreffende gen doorgeven.

 

Cherry eye

Cherry eye is een oogaandoening waarbij de traanklier, die in het derde ooglid zit, erg gezwollen is en  zichtbaar in de ooghoek aanwezig is. De oorzaak voor het optreden van een cherry eye is nog niet goed bekend; vermoedelijk is de klier zwak opgehangen in de ooghoek.

De aandoening komt meestal voor bij honden jonger dan 1 jaar leeftijd. Sommige rassen zijn gepredisponeerd, zoals Beagles, Boston Terriers, Duitse Doggen, etc. De gezwollen traanklier zorgt voor uitvloei en kan aanleiding geven tot continue oogontstekingen.

De aandoening kunnen we chirurgisch corrigeren waarbij de traanklier op de juiste plaats wordt vastgehecht. Ondanks een chirurgische correctie kan het zijn dat de traanklier opnieuw gaat uitpuilen.

 

Entropion

Entropion is een aandoening waarbij het onderste en/of het bovenste ooglid naar binnen krult. Vaak treedt het aan beide ogen op. Het geeft aanleiding tot traanvloei, en de naar binnen gekrulde haren kunnen door het schuren over het hoornvlies, beschadigingen geven.

Het probleem heeft een erfelijk karakter en treedt vaak op bij honden tussen 6 en 9 maanden oud. Bepaalde rassen zijn gepredisponeerd, zoals de Rottweiler, Shar-Pei, Bouvier en Golden Retriever.

Entropion zal door middel van een operatie kunnen worden behandeld. Er wordt een stukje huid weggenomen zodat het ooglid niet meer naar binnen krult (dit is de Holtz-Celsus procedure). De operatie wordt het liefst op latere leeftijd gedaan, zodat de kop van de hond volledig volgroeid is. Soms hebben jonge honden te veel last en/of beschadigingen van het hoornvlies en dan kan er toch besloten worden om in te grijpen. Op jonge leeftijd worden er gedurende enkele weken tijdelijke draadjes geplaatst, dit wordt ook wel ‘tacken’ genoemd. Bij het verwijderen van de draadjes is het mogelijk dat de oogleden opnieuw naar binnen krullen. Dan kan uw hond alsnog op latere leeftijd geopereerd worden ter correctie van de oogleden.

 

Ectropion

Ectropion is een aandoening waarbij het onderste ooglid naar buiten hangt. De tranen worden niet goed afgevoerd en ook zullen deze honden vaak chronische oogontstekingen ontwikkelen.

Ectropion kan aangeboren zijn maar kan ook ten gevolge van een andere afwijking (bijvoorbeeld littekenweefsel) optreden. Het komt voornamelijk voor bij de Sint Bernard, Bloedhond, Basset Hound, Bulldog en Amerikaanse Cocker Spaniel. Door de oogontstekingen zal er slijmerige en etterige ooguitvloei aanwezig zijn en ook het oogwit zal duidelijk rood zijn.

In milde gevallen kan ectropion met medicatie behandeld worden. De ogen moeten schoongemaakt worden en bij ooginfecties moeten de ogen gezalfd worden met antibacteriële oogzalf. In erge gevallen van ectropion wordt er een chirurgische correctie van het ooglid uitgevoerd.

 

Glaucoom

Glaucoom is een aandoening waarbij het oogkamervocht onvoldoende wordt afgevoerd en er een verhoogde oogboldruk ontstaat.

Primair glaucoom heeft een erfelijk karakter en ontstaat vaak in beide ogen op verschillende momenten.

Secundair glaucoom ontstaat ten gevolge van een andere oogafwijking, bijvoorbeeld een lensluxatie, een erge oogontsteking, bloed in de voorste oogkamer, cysten, tumor of pigmentopstapeling in het gebied van de drainagehoek van het oog.

Symptomen:

 • Bloedvaten op het oogwit zijn duidelijk te zien
 • Een soort waas op het oog
 • Pijnlijkheid
 • Traanvloei en/of knipperen met ogen
 • Blindheid
 • In een later stadium kan het oog gaan uitpuilen

De oogboldruk kan met behulp van een gespecialiseerd toestel gemeten worden. Dit gebeurt bij een oogspecialist.

De aandoening is zeer pijnlijk en zal snel behandeld moeten worden. Uw hond heeft pijnstillers nodig, maar ook oogdruppels die de afvoer van het oogkamervocht stimuleren, die de aanmaak van het oogkamervocht remmen en die de druk in het oog verlagen. Regelmatige controles zijn erg belangrijk. Bij een primair glaucoom zal de oogspecialist ook het ‘goede’ oog nauwlettend controleren (beide ogen kunnen namelijk aangetast worden) en preventieve medicatie geven. Sommige gevallen kunnen operatief met cryotherapie (bevriezingstherapie) behandeld worden.

Ondanks de behandeling blijft het aangetaste oog (of de aangetaste ogen) bij een groot deel van de honden pijnlijk en treedt blindheid op. Dan is het soms nodig om het oog (of ogen) te verwijderen, zodat uw hond geen pijn meer heeft. Dit lijkt erg drastisch maar u zal merken dat uw hond zich snel gaat aanpassen aan zijn/haar nieuwe situatie en comfortabel/pijnvrij door het leven zal gaan.

Lensluxatie

De lens zit vast in de oogbol door middel van ophangbanden. Door afwijkingen (bijvoorbeeld scheuren, verkeerde aanleg, etc.) in de ophangbanden, kan de lens zich verplaatsen. Het verplaatsen van de lens noemt men een lensluxatie. De lens kan naar voor of naar achter vallen, maar kan ook in de pupil blijven hangen. De afvoer van het vocht uit het oog wordt geblokkeerd en zo kan door ophoping in het oog een verhoogde oogdruk ontstaan.

Een lensluxatie kan zijn aangeboren, primair, secundair of ten gevolge van een trauma optreden. Een erfelijke lensluxatie komt vaak voor bij terrierrassen tussen 3 en 6 jaar leeftijd.

Symptomen van een lensluxatie (hangt af naar waar de lens valt):

 • Pijnlijk oog
 • Blindheid of slechtzien
 • Lens kan je soms zien bewegen
 • Wittig uitzicht van het oog
 • Niet meer zien van de pupil
 • Opgezwollen oogbol

De lensluxatie kan chirurgisch behandeld worden. Dit gebeurt bij een oogspecialist en moet meestal op korte termijn gebeuren. Bij ongezonde of oude honden kan er soms beslist worden om uw hond met medicatie te behandelen. Regelmatige controles zijn belangrijk.

Bij snel ingrijpen zal het gezichtsvermogen na de behandeling tamelijk goed zijn, maar bij erge schade is het mogelijk dat uw hond blind wordt.

 

Keratitis conjunctivitis sicca of droge ogen

Bij deze aandoening is er onvoldoende traanproductie in de ogen, waardoor de ogen gevoeliger worden voor infecties. De aandoening kan aangeboren zijn, maar ook veroorzaakt worden door andere aandoeningen, zoals neurogene ziektes, infectie en trauma.

Honden met droge ogen hebben slijmerige ooguitvloei en roodheid van het oogwit. Honden hebben pijn en gaan vaak knipperen met de ogen of krabben aan de ogen.

De diagnose kan gesteld worden met de Schirmer Tear Test. Deze test meet de hoeveelheid traanvocht die beide ogen produceren gedurende 1 minuut. Indien andere oorzaken zijn uitgesloten kan men vaststellen dat de hond met droge ogen geboren is.

De aandoening wordt behandeld met oogzalfjes. Het is belangrijk om de traanproductie te stimuleren en de ogen voldoende vochtig te houden, alsook de infectie te bestrijden. Het wordt aangeraden om regelmatig op controle te komen om de traanproductie te meten en de ogen te beoordelen, zodat medicatie als nodig aangepast kan worden.