Urine onderzoek

urine onderzoek dieren
urine onderzoek dierenkliniek

Urine onderzoek

Soms is het nodig om de urine te laten onderzoeken. Hieronder enkele indicaties om een urine onderzoek te laten uitvoeren:

– Veel drinken of veel plassen
– Vaak kleine plasjes doen
– Incontinentie
– Bloedverlies uit de vulva of penis

Het is vaak voldoende om een klein plasje in een potje of een spuitje te verzamelen. Bij de hond kunt u het plasje gemakkelijk opvangen met een pollepel. Bij de kat is het vaak moeilijker om een plasje op te vangen. Er bestaan plastiek korreltjes die u in de kattenbak kunt leggen en die de urine niet absorberen. Zo kunt u de urine later verzamelen met een spuitje. De urine moet koel bewaard blijven en  zo snel mogelijk binnengebracht worden voor onderzoek (liefst binnen 2 uur). Soms is het noodzakelijk om specifiek ochtendurine binnen te brengen.

Bij Dierenkliniek Breda gebeurt het urine onderzoek in huis. Dit wil zeggen dat u na 15 tot 20 minuten de uitslag heeft. Er wordt gekeken naar soortelijk gewicht, zuurtegraad, aanwezigheid van ontstekingscellen, rode bloedcellen, suiker, eiwitten, ketonen, bilirubine, nitriet, urobilinogeen en kristallen onder de microscoop. Aan de hand van de uitslag kunnen we bepaalde aandoeningen bevestigen of juist uitsluiten.