Urine onderzoek

Urine onderzoek

Soms is het nodig om de urine te laten onderzoeken. Hieronder enkele indicaties om een urine onderzoek te laten uitvoeren:

– Veel drinken en/of veel plassen
– Vaker kleine plasjes doen
– Plassen in huis
– Incontinentie
– Bloedverlies uit de vulva of penis

In ons in huis laboratorium beschikken wij over een Sedivue Dx van IDEXX. Dit apparaat meet nauwkeurig afwijkingen in de urine.

Het is vaak voldoende om een klein plasje in een potje of een spuitje te verzamelen. Bij de hond kunt u het plasje gemakkelijk opvangen met een pollepel. Bij de kat is het vaak moeilijker om een plasje op te vangen. Er bestaan speciale kattenbakkorreltjes (KatKor®) die u in de kattenbak kunt leggen die de urine niet absorberen. Zo kunt u vervolgens de urine verzamelen met een spuitje. De urine moet koel bewaard blijven en zo snel mogelijk binnengebracht worden voor onderzoek (het liefst binnen 2-3 uur). Soms is het noodzakelijk om specifiek ochtendurine binnen te brengen.

Bij Dierenkliniek Breda gebeurt het urine onderzoek in huis. Dit wil zeggen dat we binnen 15-30 minuten de uitslag hebben. Er wordt gekeken naar soortelijk gewicht, zuurtegraad, aanwezigheid van ontstekingscellen, rode bloedcellen, suiker, eiwitten, ketonen, bilirubine, nitriet, urobilinogeen en kristallen onder de microscoop. Aan de hand van de uitslag kunnen we bepaalde aandoeningen bevestigen of juist uitsluiten.