Ontlastingsonderzoek

Ontlastingsonderzoek

Soms is het aangewezen om een mestonderzoek uit te voeren, bijvoorbeeld bij dieren met aanhoudende of wisselende diarree. Zelfs als u geen volwassen wormen ziet in de ontlasting van uw huisdier, kan uw hond of kat toch een wormbesmetting hebben. Wormeieren en bepaalde darmparasieten (zoals bijvoorbeeld Giardia) zijn zo klein dat je ze niet met het blote oog kan waarnemen.

Wij vragen u dan vaak om een beetje ontlasting in een potje verzamelen en zo vers mogelijk binnen te brengen bij de Dierenkliniek voor onderzoek. Wanneer uw huisdier verdacht wordt van een besmetting met de darmparasiet Giardia, vragen we u gedurende drie opeenvolgende dagen ontlasting te verzamelen. Deze parasiet is namelijk niet elke dag in de ontlasting aanwezig, en door ontlasting van meerdere dagen te testen, hebben we meer kans om hem te vinden.

De ontlasting wordt onder de microscoop onderzocht op aanwezigheid van wormeieren en coccidiose. Bij een vermoeden van Giardia wordt een  snaptest voor Giardia gebruikt.

Bepaalde wormen of larven  van deze  wormen kunnen via honden en katten worden doorgegeven aan mensen. Daarom is het noodzakelijk om regelmatig te ontwormen en hygiënisch om te gaan met honden die diarree hebben.