Konijn

Huisvesting

Konijnen kunnen op verschillende manieren gehuisvest worden. Het beste is buiten, met veel bewegingsruimte en een plekje om te schuilen. Echter niet iedereen heeft hier de ruimte of mogelijkheid voor. Wat is dan het beste voor uw konijn?

Binnenverblijf

Een goed binnenhok is schoon en goed geventileerd. Bijvoorbeeld een hok met een plastic onderkant en tralies aan de bovenkant. Neem een hok waarbij u het konijn aan de  zijkant kunt benaderen. Van bovenaf benaderd worden, is voor een konijn erg beangstigend.

Zorg dat het hok niet in de volle zon of naast de verwarming staat. Dit kan te warm worden en uw konijn kan dan oververhit raken. Zorg er ook voor dat er geen tocht bij het hok komt. Konijnen worden daar ziek van.

Een konijn heeft  veel beweging nodig. De hele dag in een hok zitten zorgt voor verveling en gedragsproblemen. Konijnen zijn goed zindelijk te maken, dus ze kunnen de hele dag lekker los lopen. Hierdoor hebben ze meer bewegingsruimte waardoor ze zich veel natuurlijker zullen gedragen. De kamer dient wel konijn”proof” zijn. Konijnen zijn echte knagers, dus elektriciteitskabels horen weggewerkt te zijn. Zorg er wel altijd voor dat uw konijn een hokje heeft waar deze zich kan verschuilen.

Buitenverblijf

Konijnen kunnen heel goed buiten gehouden worden. Zet het buitenhok in de schaduw en tochtvrij op minimaal 15cm van de grond af, dit in verband met de kou in de winter. Geef ook buiten de ruimte om voldoende te kunnen bewegen. Een ren aan het hok of los in de tuin is erg gezond en wordt door uw konijn zeer gewaardeerd.

Buitenhokken met een schuiflade als bodem zijn gemakkelijk schoon te houden. Deze lades zijn vaak van aluminium. Dit kan in de zomer echter te warm worden en in de winter te koud zijn. Een plastic lade is een betere optie.

Voor meer informatie over een goed verblijf voor uw konijn, kunt u eventueel contact opnemen met onze kliniek.

Voeding

voeding Konijn

Hoe houd ik mijn konijn gezond?

Een goede voeding is van levensbelang!
Van nature eten konijnen erg veel vezels. Dit hebben zij nodig om het maagdarmstelsel goed te laten functioneren en de tanden te kunnen afslijten. De voeding die onze konijnen tegenwoordig eten, wijkt helaas vaak erg af van deze natuurlijke behoefte.
Als dagelijkse hoofdmaaltijd is het belangrijk om hooi, gras en groente te geven. Groenvoer mag onbeperkt en steeds fris en schoon aangeboden worden.
Brokjes vinden konijnen altijd erg lekker, deze bevatten echter erg veel calorieën en heel weinig vezels. U kunt de brokjes dus het beste met mate geven. 1 tot 2x daags een klein beetje is voldoende.

Hooi en gras
Er zijn veel soorten hooi verkrijgbaar. Van het “normale” grashooi tot heerlijk geurend kruidenhooi. Hooi bevat veel vezels en alle vitamines en mineralen die een konijn nodig heeft. Zorg er voor dat het altijd vers en schoon aangeboden wordt en dat het niet bevuild kan worden in het hok door urine of ontlasting. Geef het daarom in een hooirekje of bakje. Gras is ook erg gezond voor konijnen. Dit moet wel dagelijks vers geplukt (niet gemaaid) zijn. Geef lange grassen. In kort gras zit erg veel vocht en suiker wat diarree kan veroorzaken.
Groente en fruit

Konijnen zijn vaak gek op groente en fruit. Geef ze iedere dag meerdere soorten groentes en iedere dag hetzelfde. Als u teveel varieert kan het maagdarmstelsel ontregeld raken en kan er diarree ontstaan. Gezonde groentes zijn bijvoorbeeld; andijvie, witlof, wortel, paprika, paksoi en venkel.
Pas op met koolsoorten en sla!
Fruit mag ook gegeven worden, maar niet teveel. Hier zitten veel suikers en calorieën in en deze kunnen in grotere hoeveelheden weer zorgen voor darmproblemen. Een partje per dag van het fruit waar uw konijn aan gewend is, is meer dan voldoende.

Voor een uitgebreide lijst met goede groentes voor uw konijn kunt u contact opnemen met onze kliniek.

Brokjes

Indien een konijn voldoende hooi en groenvoer eet, heeft het eigenlijk geen brokjes nodig. Wilt u toch graag brokjes geven, zorg dan voor een kwalitatief goede brok. Liever geen gemengd voer, omdat konijnen hier selectief van eten en zo alleen de lekkere “ongezonde” dingen eruit halen. Gemengd voer bevat bovendien veel suiker en calorieën. Een konijn wordt hier gemakkelijk te dik van, wat weer de nodige gezondheidsrisico’s geeft.

Aanpassen voeding

Aanpassen van een konijnendieet dient geleidelijk te worden gedaan.

Enkele tips:

  • Geef iedere dag een beetje meer hooi/groenvoer en iets minder brokjes.
  • Begin met hele kleine stukjes groente en geef dat iedere dag een klein beetje meer.
  • Doe het niet te snel! Laat uw konijn gedurende 2-3 weken wennen aan nieuwe voeding om problemen te voorkomen.

Gedrag

Gedrag

Communiceren doet een konijn niet door middel van geluid, maar met lichaamstaal. Om een ander konijn iets duidelijk te maken, gebruiken ze hun hele lichaam. De verschillende houdingen zijn duidelijk waar te nemen, als u er op let.

Konijnen zijn echte groepsdieren. Het best kunnen zij in koppels, dus met zijn tweeën, gehouden worden. Zit een konijn toch alleen, dan heeft deze veel aandacht nodig. Een konijn dat te weinig aandacht krijgt, kan zich gaan vervelen en kan dan afwijkend gedrag ontwikkelen. Belangrijk is dus om een konijn te “ vermaken”. Dit kunt u doen door het konijn veel aandacht te geven en door de omgeving te verrijken met speeltjes en spelletjes. Voor tips, om de omgeving te verrijken en vragen omtrent het gedrag van uw konijn, kunt u terecht bij onze assistentes.

Chippen

Chippen konijnen

Ziekten

Ziekten Konijn
VHS (Viraal Haemorrhagisch Syndroom)

Dit is een virusinfectie (Rabbit Haemorhagic Disease Virus of RHD1) die wordt overgedragen door contact met een besmet konijn via stekende insecten of via urine en ontlasting.
Een geïnfecteerd konijn krijgt  hoge koorts, benauwdheidsverschijnselen en bloedingen uit neus en/of anus.
Ondanks een eventuele intensieve en ondersteunende therapie, sterven de meeste konijnen aan deze aandoening.
Om te zorgen dat uw konijn niet ziek wordt, kunt u uw konijn laten vaccineren tegen deze ziekte. De enting moet  jaarlijks  herhaald worden.

Onlangs is er een variant van dit virus (RHD2) in Nederland opgetreden. Dit virus kwam al in andere Europese landen voor zoals in Frankrijk en Spanje, en is nu dus ook in Nederland gesignaleerd. Het veroorzaakt dezelfde symptomen maar het verloopt trager. Een besmet konijn zal langere tijd ziek zijn (gemiddeld 3 tot 5 dagen) voordat hij of zij overlijdt. Hierdoor kan het virus zich makkelijker verspreiden. Momenteel bestaan er beperkte mogelijkheden om konijnen tegen deze variant te vaccineren. Voor informatie neemt u gerust contact op met de kliniek.

Om besmettingen te voorkomen is vooral hygiëne belangrijk!
– Ruimtes goed reinigen.
– Handen wassen na contact met een konijn.
– Uw konijn niet in contact laten komen met wilde konijnen en hun urine.
– Geen gecontamineerde voeding geven.
– Insecten bestrijden.

Myxomatose

Dit is een virusinfectie die wordt overgedragen door stekende en bijtende insecten of door contact met een besmet konijn. De meest voorkomende symptomen zijn ontstoken en gezwollen ogen en ook een opgezwollen vulva of penis. Daarna komen er verschillende zwellingen over het gehele lichaam tevoorschijn bijvoorbeeld ter hoogte van de oren.
Ondanks eventuele intensieve en ondersteunende therapie is de afloop vaak dodelijk.
Preventief kunt u uw konijn tegen deze ziekte laten vaccineren. De enting wordt  jaarlijks gegeven samen met vaccinatie tegen VHD.

Om besmettingen te voorkomen is hygiëne belangrijk!
– Ruimtes goed reinigen.
– Uw handen wassen na contact met een konijn.
– Uw konijn niet in contact laten komen met wilde konijnen.
– Insecten bestrijden.

Maden

Konijnen met een verminderde afweer en vochtige vacht of open wonden hebben een grote kans om de ziekte op te lopen. Zoals bijvoorbeeld konijnen met plakpoep of urine op de vacht. De blauwgroene bromvlieg legt eitjes  in de vochtige vacht of wondjes en deze groeien uit tot maden. De maden eten de huid van het konijn op en kruipen verder onder de huid om zich te voeden. Ze kunnen dus enorm veel schade aanbrengen.

In de zomer is het verstandig om uw konijn regelmatig te  controleren op wondjes, diarree en maden (vooral rond de anus). Het zijn beige gekleurde kleine larven. Het hok en de vacht van uw konijn kunt u het best zo droog en schoon mogelijk houden. Probeer vliegen op afstand te houden en gebruik hier preventief eventueel een spray voor die de vliegen afweert.
Indien u maden ziet, ga dan zo snel mogelijk naar een dierenarts.

Bij de dierenarts moeten alle larven handmatig verwijderd worden. De wond wordt opgefrist en behandeld en de larven worden bestreden met een antiparasitair middel voor konijnen. Soms zal een ondersteunende infuustherapie nodig zijn.
Soms hebben de larven zoveel inwendige schade aangericht dat het het beste is om uw konijn te laten inslapen.

Diarree

Plakpoep is een naam voor de zachte keutels die aan de billen van het konijn blijft plakken. Vaak is dit de nachtpoep. Konijnen eten deze keutels op. Deze bevatten namelijk enorm veel voedingsstoffen. De dagkeutels zijn droger en donkerder van kleur. Als de keutels overdag ook zacht zijn, dan heeft uw konijn diarree.

Diarree ontstaat bijvoorbeeld door plotse voedingswijzigingen, gemengd konijnenvoer, parasieten of gebitsproblemen. Door diarree kunnen konijnen enorm veel vocht verliezen en snel erg ziek worden.

Het is dus verstandig om een konijn met diarree te laten  onderzoeken. De mest wordt onderzocht op onder andere parasieten en er wordt gekeken naar eventuele lichamelijke afwijkingen. Ook is de  voeding een  zeer belangrijk aspect bij diarreeproblemen. Deze moet voldoende vezels bevatten om de spijsvertering te ondersteunen. Voldoende gras (geen jong gras) en hooi van goede kwaliteit, wat groenvoer (75 gram per kg lichaamsgewicht per dag), stro (als bodembedekking en om aan te kunnen knabbelen) en een beperkte hoeveelheid pellets (maximum 20 gram per kg lichaamsgewicht per dag) zijn de voedingselementen die beschikbaar gesteld moeten worden.

Gebitsproblemen

Tanden van het konijn blijven  heel het leven doorgroeien. Konijnen hebben dan ook de juiste voeding nodig om de tanden goed af te slijten. Vezels zijn het allerbelangrijkst voor een goede spijsvertering en slijtage. Indien konijnen onvoldoende kauwen op hun voer, kunnen de tanden te lang worden en eventueel scheef afslijten. Hierdoor kunnen er haakjes op de kiezen ontstaan die pijnlijke wondjes in de mond veroorzaken. Snijtanden worden soms erg lang en groeien krom, de zogenaamde olifantstanden. Ook een afwijkende kaakvorm, een trauma of tandfractuur kunnen gebitsproblemen veroorzaken. Konijnen met gebitsproblemen hebben vaak pijn en gaan minder eten. Soms kwijlen ze, vermageren ze en hebben ze minder of kleinere keutels.

Te lange snijtanden kunnen zonder narcose worden geslepen. Indien het echt te erg wordt, kunnen deze ook getrokken worden onder narcose. Haken op de kiezen moeten altijd onder narcose worden afgeslepen.

Ademhalingsproblemen

Veel konijnen worden tijdens of kort na de geboorte besmet door een bacterie die klachten kan geven ter hoogte van de bovenste luchtwegen. De meeste konijnen zijn alleen drager en zullen niet ziek worden. Als de afweer van het konijn wat minder is, zoals bij stress, tocht, droge lucht, onvoldoende ventilatie of ziekte, kan het zijn dat het konijn wel ademhalingsproblemen krijgt.
Een ziek konijn heeft vaak een snotneus waterige of ontstoken ogen  en soms is het  benauwd. Zo kan het konijn erg ziek worden en stoppen met eten.
Door middel van onderzoek en eventueel een röntgenfoto van de borstholte kan er een juiste behandeling worden ingesteld.
Deze ziekte kan helaas wel terugkomen. Preventief kunt u het konijn het beste in een goed  geventileerde omgeving houden met zo weinig mogelijk stress.

Tarief castratie konijn

– Castratie konijn < 2kg, inclusief opname, narcose, pijnstiller:   € 85,00

 

– Castratie konijn >2kg, inclusief opname, narcose, pijnstiller: € 98,00

 

– Sterilisatie konijn <2kg, inclusief opname, narcose, pijnstiller:   €145,00

 

 – Sterilisatie konijn >2kg, inclusief opname, narcose, pijnstiller: €159,00

 

Tarief euthanasie konijn

-Euthanasie konijn vanaf:   € 47,50
 

Het tarief wordt bepaald naargelang gewicht. Indien u een kostenindicatie wenst voor een euthanasie van uw konijn, kunt u telefonisch contact met ons opnemen.