Ontwormen kat

Wanneer u kat ontwormen?

  • Om uw huisdier optimaal te beschermen tegen wormen, adviseren wij om uw kitten op 4, 6 en 8 weken te ontwormen.
  • Nadien elke maand tot uw kitten 6 maanden oud is. Daarna op 9 maanden en op 12 maanden leeftijd.

Als uw kitten éénmaal de leeftijd van 1 jaar heeft bereikt, adviseren wij om uw kat minstens 4 x per jaar te ontwormen. Bij binnenkatten minimaal 2 x per jaar. U kunt altijd contact met ons opnemen indien u meer informatie wenst omtrent dit onderwerp.

Hoe ontwormen?

Er zijn verschillende ontwormingsproducten te verkrijgen. U kan een ontwormingstablet aan uw kat geven. Er bestaan ook pipetten die u op de huid kunt toedienen. Soms is het namelijk erg moeilijk om uw kat een tablet te geven. U kan de ontworming bij ons aan de balie verkrijgen.

katten dermatologie

Behandelkamers

De behandelkamers bij dierenkliniek Breda zijn modern en ruim.

Spreekkamer Dierenkliniek Breda

Onze dierenartsen nemen de tijd voor uw huisdier om op deze manier een juiste diagnose te stellen en de vragen van u als eigenaar te beantwoorden.

Hygiëne

Er zijn wormen die besmettelijk zijn voor de mens vooral voor kinderen, zwangere vrouwen, immunodeficiënte en oude mensen. Als uw kat besmet is met wormen is het belangrijk om heel hygiënisch te zijn. Zeker uw handen goed wassen na contact met uw kat en de kattenbak dagelijks verversen (met handschoenen)!

Verschillende soorten wormen:

Ontwormen katten. De meeste wormen bevinden zich in het maagdarmstelsel. Vaak hebben wormen een ontwikkelingscyclus (ei-larve-volwassen worm) en sommige larven migreren door het lichaam tijdens hun groei.

Spoelwormen (of nematoden)
Spoelwormen geven meestal weinig klachten bij gezonde dieren. Bij massale infecties kan uw kat vermageren, maagdarmklachten en soms een opgezette buik hebben. De migratie van de larven gaat via de darmwand, lever en longen. De kat hoest de larven op en slikt ze in waardoor ze in de darmen belanden.

Lintwormen (of cestoden)
De meest voorkomende lintworm wordt overgebracht door de vlo. Een goede vlooienbestrijding is dus belangrijk voor een goede bestrijding. Je kan ze soms zien in de ontlasting als een soort rijstkorreltjes.

Eéncelligen (of protozoa)
De meest voorkomende ééncelligen zijn Giardia, Toxoplasma en Coccidiose. Ze zijn zeer resistent in de omgeving en daarom moeilijk te bestrijden. Deze parasieten komen het meest voor bij kittens. Zij kunnen erg ziek worden, uitdrogen en soms zelfs sterven.

Haakwormen
Deze wormen hangen zich met kleine haakjes vast aan de darmwand en veroorzaken bloederige diarree. Bij massale infecties kunnen ze leiden tot chronisch bloedverlies, vermageren en soms sterfte.

Hartworm
De hartworm komt soms bij katten voor, maar veroorzaakt in de meeste gevallen geen klachten.

Longwormen
De longworm komt voor in de longbloedvaten en geeft vooral hoestklachten. Bij ernstige infecties kan ook benauwdheid, lusteloosheid en vermageren optreden. Katten besmetten zich door een besmette slak op te eten, of door het opeten van een ander dier die eerder een besmette slak at.

NSpoeddienst NDeskundig NExpertise in verschillende disciplines
katten behandelingen