Vaccinatie Hond

Wanneer vaccineren wij een pup op onze kliniek?

Om uw hond te beschermen tegen besmettelijke ziektes, raden wij aan om hem te laten inenten. Bij Dierenkliniek Breda wordt elk jaar een algemene gezondheidscontrole bij uw hond gedaan en dan kijken we welke vaccinaties uw hond nodig heeft. We vaccineren dus op maat.

  • De basisvaccinatie van een pup bestaat uit 3 entingen, namelijk op 6, 9 en 12 weken leeftijd.
  • Als de pup 1 jaar oud wordt, moet hij weer gevaccineerd worden.
  • Daarna volgt elk jaar een vaccinatie op maat.

Wanneer NIET vaccineren?
Zieke honden of honden die geopereerd worden, vaccineren we niet. Dit komt omdat het immuunsysteem hierdoor is beïnvloed, en zich op dat moment onvoldoende kan bezighouden met het opbouwen van antistoffen. Wanneer uw hond weer gezond is of de operatie van uw hond minstens tien dagen geleden is, komt u met uw hond op controle. Als dan alles in orde is, kan uw hond gevaccineerd worden.

Klinisch onderzoek2

Behandelkamers

De behandelkamers bij dierenkliniek Breda zijn modern en ruim.

Spreekkamer Dierenkliniek Breda

Onze dierenartsen nemen de tijd voor uw huisdier om op deze manier een juiste diagnose te stellen en de vragen van u als eigenaar te beantwoorden.

Welke vaccinaties krijgt uw hond?

Hieronder ziet u de verschillende ziektes waartegen u uw hond kan beschermen:
Hondenziekte of Canine Distempervirus: vaccinatie om de 3 jaar na de basisentingen.
Dit virus veroorzaakt koorts, oogontstekingen, braken, diarree, hoesten, snotneuzen en zenuwsymptomen. De ziekte komt het meest voor bij jonge pups. De honden worden erg ziek en overlijden ook vaak aan de aandoening. Hondenziekte zit in het vaccin dat op 6 en 12 weken wordt toegediend en in de grote cocktail die op 1 jaar wordt toegediend. Daarna wordt de grote cocktail elke drie jaar herhaald.
Canine Parvovirus: vaccinatie om de 3 jaar na de basisentingen.
Dit is een virus dat ernstige maagdarmklachten met braken en vaak bloederige diarree veroorzaakt. Het is een heel besmettelijke ziekte en honden worden vaak in korte tijd ernstig ziek. Ook overlijden ze dikwijls aan deze aandoening. Het Parvovirus zit in het vaccin dat op 6, 9 en 12 weken wordt gegeven en in de grote cocktail die op 1 jaar wordt toegediend. Daarna wordt de grote cocktail elke drie jaar herhaald.
Hepatitis Contagiosa canis: vaccinatie om de 3 jaar na de basisentingen.
Dit is een besmettelijke leverziekte. Er kunnen uiteenlopende klachten optreden, zoals lusteloosheid, braken en diarree, koorts, weinig tot niet eten, gele slijmvliezen. Honden kunnen hieraan overlijden. De enting wordt gegeven op 12 weken leeftijd en bij de grote cocktail die elke 3 jaar wordt herhaald.
Ziekte van Weil of Leptospirose: vaccinatie elk jaar na de basisentingen
Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, en Leptospirose veroorzaakt erge schade aan lever en nieren, maar ook de bloedvaten kunnen beschadigd worden. In ernstige gevallen houden honden er permanente schade aan over of zij sterven aan deze aandoening. De ziekte wordt verspreid via urine van geïnfecteerde honden en kleine knaagdieren zoals ratten. Deze urine komt in sloten, kanalen, grachten etc. De ziekte is ook besmettelijk voor mensen! Tegen leptospirose wordt geënt op 9 en 12 weken en daarna is het heel belangrijk om elk levensjaar de enting te herhalen.
Para-influenza: optionele enting.
Para-influenza geeft klachten vergelijkbaar met het Influenza virus van de mens. Ze kunnen wat grieperig of koortsig zijn, maar vaak blijft het bij een verkoudheid. Meestal hebben besmette honden hoestklachten. Para-influenza veroorzaakt mede de besmettelijke hondenhoest (of kennelhoest). Het wordt aangeraden om dieren te vaccineren die dicht op elkaar gehouden worden (zoals in een kennel, op een hondenshow of bij honden die naar een uitlaatservice gaan) en honden die in contact komen met honden van verschillende leeftijden en verschillende immuniteit, bijvoorbeeld honden die naar cursussen of trainingen gaan.
Bordetella Bronchiseptica: optionele enting.
Bordetella Bronchiseptica is een bacterie die vaak secundair optreedt in de bovenste luchtwegen (na een virus van de bovenste luchtwegen). Het is een mede-veroorzaker van de besmettelijke hondenhoest (of kennelhoest). Deze bacterie veroorzaakt ernstigere klachten dan het virus dat er al was. De honden gaan vaak hoesten, zijn lusteloos en hebben meestal koorts. Soms kan de infectie zich uitbreiden richting de longen.
Para-influenza en Bordetella Bronchiseptica worden meestal samen in 1 vaccin gegeven. Er bestaat een injectie-vaccin dat echter pas na een herhalingsenting (3 weken later) werkt. Het injectie-vaccin is slechts drie maanden werkzaam. Wij gebruiken de neusdruppel-enting die al na 72 uur werkt tegen Bordetella Bronchiseptica. Deze enting hoeven we niet te herhalen na drie weken en geeft lokale immuniteit in de bovenste luchtwegen. De enting is een jaar werkzaam en dient dus elk jaar te worden herhaald. Voor de meeste pensions of kennels is de enting verplicht. Soms mogen honden op hondenscholen niet deelnemen aan de lessen alvorens ze hiervoor gevaccineerd zijn. Honden die zijn gevaccineerd, kunnen soms nog ziek worden, maar deze honden hebben meestal geen behandeling nodig. Ze worden dus veel minder ziek dan honden die niet gevaccineerd zijn.
Hondsdolheid of Rabiës: om de 3 jaar, eventuele vaccinatie. Bij reizen naar het buitenland verplicht.
Hondsdolheid is een fatale ziekte voor alle dieren en mensen die ermee besmet worden. Door strikte enting komt de ziekte in Nederland niet meer voor. Als uw hond naar het buitenland gaat, bent u VERPLICHT om uw hond te laten enten tegen deze ziekte. Ook als u bijvoorbeeld een dagje naar België gaat. Honden die Nederland binnenkomen moeten gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid. Import of export van pups is pas toegestaan vanaf een leeftijd van 15 weken. De pups mogen namelijk op een leeftijd van 3 maanden worden gevaccineerd en pas na drie weken werkt het vaccin en mogen ze naar het buitenland gaan.
Leishmania Infantum: optionele enting.
Leishmania wordt overgebracht via zandvliegjes. De ziekte komt niet in Nederland voor, maar honden die meegaan op vakantie kunnen wel besmet raken. Zandvliegjes komen vooral voor in de kustgebieden bijvoorbeeld het Middellandse Zeegebied. De basisvaccinatie tegen Leishmania bestaat uit 3 inentingen met telkens 3 weken ertussen. Daarna moet de hond 1 keer per jaar geënt worden. Het vaccin biedt geen 100% bescherming en dus kan je deze enting het best combineren met een preventieve behandeling tegen zandvliegen door middel van pipetten of een halsband.

Tarieven vaccinatie hond

6 weken enting
(excl. consult)
(Hondenziekte – parvovirose)€ 16,24
9 weken enting
(excl. consult)
(Parvovirose – ziekte van Weil – besmettelijke hondenhoest)€ 21,95
12 weken enting
(excl. consult)
(Hondenziekte – leverziekte – parvovirose – ziekte van Weil)€ 21,95
1 jaar enting
(excl. consult)
(Hondenziekte – leverziekte – parvovirose – ziekte van Weil – besmettelijke hondenhoest)€ 21,95
Rabiës
(excl. consult)
€ 18,88
Besmettelijke hondenhoest
(excl. consult)
€ 24,66
Consult vaccinatie€ 34,95

Vanaf €21,95 excl. consult

NSpoeddienst NDeskundigNModern NExpertise in verschillende disciplines

honden chippen