Orthopedie voor uw kat

Orthopedie kat

Orthopedie bij de kat

Fractuur

Wat is een fractuur?
Een fractuur is een botbreuk.


Na trauma (bijvoorbeeld een val, een aanrijding, een gevecht) kunnen dieren, net zoals mensen, hun botten breken. Maar ook bij bepaalde metabole ziekten, tumoren of voedingstekorten zijn sommige dieren gevoeliger voor botbreuken.

Welke symptomen zien we bij een fractuur?
Dit is afhankelijk van waar de fractuur zich bevindt en of de fractuur open is of niet. Een open fractuur is een breuk waarbij het botuiteinde in contact is met de buitenwereld. De dieren hebben pijn. Bij een botbreuk van ledematen zien we weinig tot geen steunname op de ledematen.

Hoe diagnosticeren we een fractuur?
Soms kunnen we op orthopedisch onderzoek de diagnose al stellen. Vaak heeft uw huisdier erg veel pijn dus is het nodig om uw huisdier onder sedatie te bevoelen en om een röntgenfoto te maken. In het geval van een fractuur worden er altijd röntgenfoto’s gemaakt zodat we kunnen zien om wat voor breuk het gaat en welke behandeling we het beste kunnen inzetten.

Hoe behandelen we een fractuur?
Voor sommige fracturen is alleen hokrust en eventueel een verband nodig. Bijvoorbeeld bij bepaalde schouderfracturen en sommige bekkenfracturen.

De andere fracturen behandelen we met een spalk of een operatie. De keuze tussen deze behandelmethodes is afhankelijk van de fractuur, de patiënt en de eigenaar. Voor de genezing moet uw kat rustig gehouden worden en zeker in de beginperiode krijgt uw kat ontstekingsremmers / pijnstillers ter ondersteuning.

Voor opvolging van de genezing wordt de röntgenfoto na vier tot zes weken herhaald zodat we kunnen beoordelen of de botbreuk mooi geneest.

Wat is de prognose?
De prognose is afhankelijk van het type fractuur, de patiënt en de eigenaar.

De doelstelling van de behandeling is om de breuk te genezen zodat de kat zijn normale fysische activiteit weer kan hervatten. Er kunnen complicaties optreden zoals een slechte botheling, een infectie, opnieuw breken van de breuk.


Heupdysplasie

Heupdysplasie komt het meest voor bij zware kattenrassen, zoals bijvoorbeeld de Maine Coone en de Pers. In principe kan elk ras aangetast zijn.

Patellaluxatie

Een verschuiving van de knieschijf buiten de groeve in het bot, waar de knieschijf normaal moet zitten, kan ook bij katten voorkomen.

Adres
Van de Reijtstraat 21
4814 NE Breda
Route
Openingstijden
Ma t/m vr: 8:00 - 19:00 uur
Zaterdag: 8:00 - 12:00 uur

Ons team

Dierenkliniek Breda heeft een enthousiast team van dierenartsen en paraveterinairen voor u klaar staan. Zij zijn zeer toegewijd en ervaren op hun vakgebied. Bij Dierenkliniek in Breda staat de aandacht voor uw dier centraal.

Dierenkliniek Breda team

Wat vinden baasjes van onze kliniek?


Gemiddelde waardering: 4,7