Specialisme

Honden

Oncologie honden

Mastocytoom of mastceltumor

Mastceltumoren komen vaak voor bij honden. 20% van alle gemelde huidtumoren zijn mastceltumoren.

Wat is een mastocytoom?

Een mastocytoom is een type kanker. Kanker ontstaat wanneer de normale celdeling fout gaat. Cellen groeien te snel of worden niet afgeremd. In het geval van een mastocytoom gaat het over mastcellen. Mastcellen hebben een belangrijke rol bij de afweer. Ze bevatten onder andere eiwitten die zorgen voor de preventie van bloedstolling (heparine) en zorgen voor verschillende reacties bij een ontstekingsreactie (histamine).

Wat voor honden krijgen mastocytomen?

Ieder ras heeft een kans op het ontwikkelen van een mastocytoom, maar de volgende rassen blijken meer risico te hebben: Golden Retriever, Labrador Retriever, Boston Terrier, Boxer en Mopshond.

Honden van alle leeftijden zijn kwetsbaar, maar meestal treft het honden van middelbare leeftijd.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak voor het ontstaan van een mastocytoom is onbekend. Zoals bij alle soorten kanker is het een afwijking van de celgroei. Mogelijk is er een genetische oorzaak omdat het probleem bij bepaalde rassen vaker voorkomt.

Hoe ziet een mastocytoom eruit?

Mastocytomen zijn variabel in hoe ze eruitzien. Soms zijn ze heel snelgroeiend of soms zijn ze al jarenlang aanwezig zonder groei of veranderingen. Soms groeien ze en slinken ze weer. Dit komt doordat de cellen histamine bevatten en wanneer de tumor aangeraakt wordt zorgt de vrijgekomen histamine voor een plaatselijke irritatie en zwelling (ontsteking). Ze kunnen net onder de huid zitten, maar ook diep onder de huid. Ze kunnen vrij mobiel aanvoelen of echt vastzittend. Iedere massa kan dus een mastocytoom zijn.

Zijn er andere symptomen die vaker voorkomen bij een mastocytoom?

Vanwege de vrijlating van heparine en histamine (zie boven) kunnen honden ook last hebben van bloedingen en maagdarmklachten. Afhankelijk van de kwaadaardigheid van de mastceltumor kunnen problemen van de milt, lever en beenmerg ontstaan.

Hoe wordt een mastocytoom gediagnosticeerd?

Als u merkt dat uw hond een bult heeft is het aangeraden om een afspraak bij de dierenarts te maken. Na een algemeen klinisch onderzoek zal het nodig zijn om een naaldbiopt van het gezwel te nemen en een uitstrijkje hiervan te maken. Het uitstrijkje wordt dan naar een laboratorium opgestuurd en binnen een paar dagen is er een uitslag. Afhankelijk van hoe kwaadaardig de tumor is, kunnen extra testen gedaan worden voordat een behandelingsplan wordt opgestart. Deze testen zijn onder andere: biopten van de lymfknopen, echo van de buik en soms ook een röntgenfoto van de thorax. Zo kunnen we onderzoeken of de tumor zich eventueel heeft uitgezaaid in het lichaam.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden voor een mastocytoom?

Voordat de dierenarts een behandelingsplan kan maken moeten de dierenarts het niveau van kwaadaardigheid weten. Bij een lage graad van kwaadaardigheid is chirurgie om de massa te verwijderen meestal voldoende. Als er uitzaaiingen zijn dan zal chirurgie met chemotherapie of bestraling daarna een betere optie zijn. Behandeling van eventueel andere klachten, bijvoorbeeld braken of bloedingen, is ook belangrijk.

Bottumoren

Bij welke honden komen bottumoren voor?

Bottumoren komen bij het meest bij grote hondenrassen voor en komen minder vaak bij kleine hondenrassen en katten voor. De gemiddelde leeftijd voor het voorkomen van bottumoren ligt tussen 7 tot 10 jaar leeftijd.

Welke bottumoren bestaan er?

  1. Er zijn primaire bottumoren. Deze tumoren komen het meest voor. De kanker begint in het bot.
  2. Er bestaan ook secundaire bottumoren. Dit zijn uitzaaiingen die afkomstig zijn van een andere tumor. Zo kunnen bijvoorbeeld tumoren van de melkklier, prostaat of longen uitzaaiingen geven naar het bot.

Op welke botten zien we het?

Bij grote honden komen ze voornamelijk ter hoogte van de lange beenderen voor, terwijl ze bij kleine honden ter hoogte van de kop, ribben, wervelkolom en bekken voorkomen.

Welke klachten krijgen ze?

De voornaamste klacht is kreupelheid. De kreupelheid kan plots ontstaan of geleidelijk aan. Als de ziekte vergevorderd is, zal de eetlust verdwijnen en worden ze ziek.

Hoe wordt een bottumor gediagnosticeerd?

Door middel van een röntgenfoto kunnen we een waarschijnlijke diagnose stellen. Een bevestiging krijgen we door het nemen van een biopt en dit te laten onderzoeken in het laboratorium.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden van primaire bottumoren?

We kunnen het aangetaste ledemaat amputeren. Honden en katten verdragen dit zeer goed en kunnen zich snel aanpassen aan hun nieuwe situatie. De amputatie kan gecombineerd worden met chemotherapie. Dit verlengt de overlevingsduur aanzienlijk.

U kunt er ook voor kiezen om de tumor te bestralen.

Als laatste kunt u kiezen om alleen de pijn te bestrijden met medicatie. Het is de bedoeling om de hond hiermee een kwalitatief aanvaardbaar leven te laten leiden totdat de pijn niet meer onder controle te krijgen is.

Wat is de prognose?

De prognose is afhankelijk van het soort bottumor en de evolutie. De gemiddelde levensduur ligt tussen 6 maanden en 2 jaar.