Het pand van dierenkliniek Breda

Wachtkamer

Ondanks dat we volgens afspraak werken bij Dierenkliniek Breda, is het soms noodzakelijk om even te wachten. Om het wachten op uw afspraak met de dierenarts zo aangenaam mogelijk te maken, hebben we naast tijdschriften en een koffie-automaat een scherm met daarop allerlei digitale informatie.

Wachtkamer Dierenkliniek Breda - vrolijke bloemen

Wachtkamer Dierenkliniek Breda


Balie met apotheek

Als u Dierenkliniek Breda binnenkomt, wordt u ontvangen door één van de assistentes aan de balie. Indien u een afspraak heeft met de dierenarts, kunt u zich aan de balie melden. U kunt tevens, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30-18.30u en zaterdag van 08.30-11.30u, aan de balie van Dierenkliniek Breda terecht voor het afhalen van voeding en medicijnen. Daarnaast kunt u de assistentes alles vragen over de verzorging van uw huisdier. Denk hierbij aan voedingsadvies, vachtverzorging, vlooienbestrijding, ontworming, en andere zaken.

Laboratorium

Onze dierenkliniek in Breda bevat een modern laboratorium, waarin de dierenarts onder andere bloed, urine en ontlasting kan onderzoeken.

Voor bloedonderzoek is slechts een kleine hoeveelheid bloed nodig, wat meestal door de dierenarts uit de poot of hals wordt afgenomen.

Veel gebruikte bepalingen zijn de screening van de nier- en leverfunctie. Met name bij oudere dieren is het verstandig om voorafgaand aan een narcose een dergelijke screening uit te voeren. Andere voorbeelden zijn het detecteren van ontstekingsprocessen, bloedarmoede en suikerziekte. Bepaalde virusaandoeningen kunnen ook uitgesloten worden terwijl u wacht.

Met behulp van een flotatieonderzoek kunnen we onderzoeken of uw hond of kat wormen heeft.

Indien nodig kunnen we aanvullende onderzoeken opsturen. De dierenarts in Breda werkt samen met gerenommeerde laboratoria.

Spreek- en behandelkamers

In de behandelkamer worden uw huisdier en u door de dierenarts ontvangen. De dierenarts zal allerlei vragen met betrekking tot de gezondheid van uw dier stellen. In combinatie met het lichamelijk onderzoek van uw dier kan er een diagnose worden gesteld. Afhankelijk van de diagnose wordt er een behandelplan opgesteld. Soms is aanvullend onderzoek noodzakelijk om tot de juiste diagnose te komen. Denk hierbij aan bloedonderzoek, röntgenfoto’s of een echo.

Opname en quarantaine

Nadat uw dier geopereerd is, wordt hij overgebracht naar de opname. Hier vindt de zogenaamde ‘recovery’ periode plaats. Het is de ‘uitslaapkamer’ van de dierenkliniek in Breda. Tijdens deze periode wordt de ademhaling, pols en temperatuur van de patiënt nauwlettend door de dierenarts in de gaten gehouden.

Na een narcose is het voor het dier erg lastig om op temperatuur te blijven, met name voor hele kleine dieren. Daarom zijn onze hokken voorzien van verwarmingslampen en evt. extra verwarmingsmatjes. Indien nodig kan er in het hok zuurstof worden gegeven.

Doordat de opname een camera bewakingssysteem heeft, kunnen we uw dier door de gehele kliniek of zelfs vanuit thuis goed in de gaten houden. Meestal kunnen de patiënten dezelfde dag nog naar huis. De dierenarts prefereert een vertrouwde omgeving voor uw dier, wat herstel vaak ten goede komt. Tevens kunt u als eigenaar het dier het beste gerust stellen en aangeven als het dier zich anders gedraagt. Voor patiënten die besmettelijk zijn, is er een aparte opname, de zogenaamde quarantaine. Denk hierbij bijvoorbeeld aan katten met niesziekte. Door deze dieren af te zonderen van de overige patiënten en door strikte hygiëneregels in acht te nemen, wordt de kans op overdracht naar andere dieren zo klein mogelijk gehouden.

Röntgenruimte

Onze kliniek beschikt over een digitaal röntgenapparaat. Hierbij worden de röntgenfoto’s digitaal ontwikkeld, waardoor de foto’s bijna direct op een computerscherm zichtbaar zijn. Niet alle dieren liggen even stil of is het nemen van rontgenfoto’s erg pijnlijk, daarom is het soms nodig om een roesje aan het dier te geven.

In onze kliniek maken we officiële HD en ED foto’s.

Voordelen digitale röntgen: • zeer goede kwaliteit foto’s • snel (vroeger moesten alle foto’s ontwikkeld worden in een donkere kamer) • details zijn uit te vergroten • indien nodig kunnen we de belichting en het contrast aanpassen zonder dat er opnieuw een foto moet worden gemaakt, waardoor uw dier dus minder vaak op de tafel moet (minder stress) en aan minder straling blootstaat.

Röntgenfoto’s worden vaak ingezet om botbreuken te detecteren. Foto’s van de borstholte worden meestal gemaakt om een beeld van de longen en het hart te krijgen. Op buikfoto’s kunnen onder ander bepaalde blaas- en/of nierstenen en darmobstructies zichtbaar zijn.

Voorbereiding & Operatiekamer

In de voorbereiding wordt het dier ‘voorbereid’ op de operatie of ingreep. Rust is hierbij erg belangrijk. De dierenarts neemt voldoende tijd om uw dier gerust te stellen, zodat het onder narcose gaan in alle rust gebeurt. In overleg met u kan de dierenarts voorafgaand aan de narcose besluiten om een zogenaamd pre-anesthetisch bloedonderzoek uit te voeren.

Met name bij oudere dieren is het wenselijk om de lever- en nierfunctie te screenen. Indien deze functie verminderd is, wordt de narcose minder goed uitgescheiden en is het belangrijk om de narcose daarop aan te passen. Onze dierenkliniek in Breda beschikt over moderne gasanesthesie. De vitale functies van uw dier worden tijdens de operatie goed in de gaten gehouden via bewakingsapparatuur, waarop onder andere de hartslag, zuurstof- en het CO2-gehalte wordt weergegeven.

Tijdens de recovery (de periode net na de operatie) zal de patiënt nauwlettend in de gaten worden gehouden. De focus ligt hierbij op de ademhaling, pols en temperatuur van de patiënt. De opname bevat een geavanceerd camera bewakingssysteem, zodat uw dier goed in de gaten kan worden gehouden.

Adres
Van de Reijtstraat 21
4814 NE Breda
Route
Openingstijden
Ma t/m vr: 8:00 - 19:00 uur
Zaterdag: 8:00 - 12:00 uur